Powered By Blogger

10.27.2007

Συνεργασίες σχολείων στην Ευρώπη


Η δράση eTwinning δημιουργήθηκε για να δώσει στους μαθητές της Ευρώπης την ευκαιρία να μάθουν συνεργατικά, να μοιραστούν τις απόψεις τους και να δημιουργήσουν καινούργιες φιλίες.

Η επίσημη έναρξη του προγράμματος έγινε τη 14η Ιανουαρίου του 2005 και, για την τριετία 2004-2006, το eTwinning αποτέλεσε τη βασική δράση του προγράμματος eLearning της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πλέον εντάσσεται στο πρόγραμμα για τη Δια Βίου Μάθηση (2007-2013).

Μέσω του eTwinning, σχολεία των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας υποστηρίζονται στην ηλεκτρονική "αδελφοποίηση" σχολείων μέσω του Διαδικτύου.

Το eTwinning είναι μια συνεργατική δράση στα πλαίσια της οποίας, σχολεία από δύο ή περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), συνεργάζονται ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη.

Όλοι οι ευρωπαίοι μαθητές και μαθήτριες, μέσω της δράσης eTwinning και με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους, έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε κοινές εκπαιδευτικές εργασίες με κάποιο σχολείο από άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Με τον τρόπο αυτό, μαθητές από διάφορα κράτη μπορούν να μάθουν τη σχολική και οικογενειακή κουλτούρα άλλων ευρωπαϊκών χωρών και παράλληλα να εξασκήσουν τις δεξιότητες τους στις ΤΠΕ.

Το eTwinning βελτιώνει την παιδαγωγική διαδικασία, προσθέτοντας αξία στη συμβατική μάθηση. Όμως αυτός δεν είναι ο μοναδικός στόχος: Το eTwinning, ξεπερνώντας τη στενή έννοια της θεματικής συνεργασίας των σχολείων, στοχεύει σε μια πλήρη και συστηματική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα (μαθητές, εκπαιδευτικοί, σχολικές τάξεις, διευθύνσεις σχολικών μονάδων).